Nowe ekomiasteczko w Jaworznie

Horizone Studio z nowym projektem dotarło do Jaworzna

Za całym przedsięwzięciem stoi krakowska firma Slag Recycling, należąca do brytyjskiej grupy kapitałowej St. Paul’s Developments, znanej z realizacji ambitnych projektów rewitalizacyjnych na Wyspach. Na blisko 20 hektarach po dawnej cementowni w Jaworznie-Szczakowej deweloper planuje budowę nowej ekodzielnicy dla blisko 5000 mieszkańców. Przy czym, jak zapowiada,  połowa zagospodarowywanego terenu pozostanie zielona. Powstaną tam wielofunkcyjne place, tereny rekreacyjne i sportowe. Działka zlokalizowana jest w obrębie ulic Sobieskiego i Bukowskiej oraz linii kolejowej E30. Od zachodu i północy sąsiaduje z terenami leśnymi, od południa z parkiem Gródek.

Koncepcję założenia opracowało Horizone Studio. Architekci zadbali o odpowiednie zróżnicowanie zabudowy. Od strony istniejącego parku przewidzieli szeregowce, które stopniowo przechodzić będą w bardziej zwartą aż po pierzejową wzdłuż pasażu miejskiego. Budynki wielorodzinne o najwyższej intensywności usytuowane będą w północnej części działki, sąsiadującej bezpośrednio z linią kolejową, tworząc barierę akustyczną dla całego obszaru. SILO zostało zaprojektowane tak, aby budynki o różnej skali nie tworzyły w przestrzeni zamkniętych enklaw. Zrezygnowano więc z zabudowy kwartałowej na rzecz otwartych, zielonych podwórek z kompostownikami, grządkami i sadami owocowymi przechodzącymi w zieleń sąsiednich lasów. Między budynkami powstaną też ścieżki i oczka wodne – czytamy w informacji prasowej.

W centrum osiedla architekci zaplanowali plac targowy, szkołę i dwa przedszkola, a na granicy z istniejącą dzielnicą Pieczyska ulicę o uspokojonym ruchu i funkcji handlowej. SILO zaprojektowane zostało w taki sposób, aby obecne i przyszłe pokolenia mogły cieszyć się komfortem użytkowania nowej przestrzeni Jaworzna bez negatywnych konsekwencji dla środowiska. Koncepcja zakłada powstanie dzielnicy, w której nowoczesna architektura przeplata się z terenami zielonymi. Zostaną wydzielone przestrzenie prywatne i ogólnodostępne oraz główne strefy funkcjonalne osiedla sprzyjające integracji mieszkańców w różnym wieku, tj. tereny rekreacyjne, sportowe, związane z edukacją i kulturą, wielofunkcyjne place. Dodatkowym atutem miejsca będzie wykorzystanie istniejących zasobów leśnych i wodnych do celów krajobrazowych i rekreacyjnych. Przyjazny klimat zapewni mieszkańcom zdrowe i komfortowe życie – tłumaczy Dominik Darasz, partner w Horizone Studio, odpowiedzialny za opracowanie projektu SILO.

Jak czytamy w założeniach, pod każdym z zespołów znajdować się będą wyniesione o pół kondygnacji podziemne platformy parkingowe, które wydzielą przestrzenie prywatne od ogólnodostępnych i uwolnią teren od parkujących samochodów. Na styku dzielnic pojawią się natomiast wielopoziomowe garaże naziemne. O bezpieczeństwo pieszych i rowerzystów zadbano poprzez zaprojektowanie rond, podniesionych skrzyżowań oraz spowalniaczy ruchu kołowego.

Architekci postanowili wykorzystać też zachowane na działce kilkudziesięciometrowe silosy po dawnej cementowni. Mają zostać zaadaptowane m.in. na centrum wspinaczkowe. Iluminowane i kolorowe, staną się elementem identyfikacji miejsca. Wokół zaplanowano plac oraz wioskę sportową, wzdłuż linii kolejowej natomiast tory lekkoatletyczne, trasy biegowe i parkour, siłownie oraz strefę pikników sąsiedzkich – wyjaśniają.

Na terenie wykorzystywana będzie energia ze źródeł fotowoltaicznych oraz ze spalania biomasy, powstałej ze ścieków produkowanych przez mieszkańców. Budynki zostaną wykonane w technologii pasywnej, a na zielonych dachach mają być zainstalowane systemy odprowadzania deszczówki, która trafi do lokalnych zbiorników wodnych.

W SILO powstanie docelowo około 2500 mieszkań dla 5000 mieszkańców. Wstępnie szacuje się, że realizacja podzielona na etapy potrwać ma do 2035 roku. Przewidywany koszt inwestycji to pół miliarda złotych.


Inne wpisy

Obszerny artykuł w MuratorPlus

Ekologiczne rozwiązania w budownictwie mieszkaniowym – co oferują deweloperzy?

Dom na skarpie wśród najpiękniejszych domów

Projekt Horizone Studio ponownie doceniony, dom na skarpie jednym z najpiękniejszych domów w Polsce

ATAL Nowe Miasto Polesie etap 3 z pozwoleniem na użytkowanie!

Inwestycji zlokalizowana w Łodzi uzyskała pozwolenie na użytkowanie

Horizone Studio w najnowszym wydaniu LIFE IN

W sercu miasta komfortowo i w zgodzie z naturą - Apartamenty Dębowa

[ESC] lub