Relacja z budowy biurowca Ericpol Software Pool

Relacja z budowy głównej siedziby Ericpol w Łodzi

Poniżej prezentujemy zdjęcia z różnych faz realizacji:

Działka, na której zrealizowano biurowiec, znajduje się na terenie Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej i sąsiaduje z historyczną zabudową pofabryczną oraz ogrodem pałacowym Karola Wilhelma Scheiblera, przez co chroniona jest dwoma wpisami do rejestru zabytków.

Dlatego podczas projektowania szczególną uwagę zwrócono na kontekst miejsca i jakość materiałów wykończeniowych.
Elewacje wykonano z jasnoszarej, ręcznie formowanej cegły Petersen Kolumba, o charakterystycznym podłużnym i nieregularnym kształcie.

W pomieszczeniach pracy informatyków, znajdujących się od strony parku, zaprojektowano wielkoformatowe przeszklenia.

Profile okienne schowano poniżej poziomu posadzki, przez co ma się wrażenie, że zieleń wdziera się do wnętrza.

W pomieszczeniach biurowych zaprojektowano tzw. stropy termoaktywne TABS, z zatopionym w żelbecie orurowaniem z czynnikiem chłodzącym. Stropy widoczne we wnętrzach wykonano z eksponowanego betonu architektonicznego.

Pod betonowymi stropami podwieszono liniowe oprawy oświetleniowe, świecące w górę i dół. Dzięki takiemu zabiegowi oświetlenie jest bardziej równomierne, a wnętrza powiększyły się optycznie. Pomiędzy lampami zamontowano ekrany akustyczne.

Trwa montaż kolorowych elementów zasieniaczy. Ich kolorystyka nawiązuje do logo Ericpol.

Wieczorem, poprzez okna fasady, widoczne są akcenty kolorystyczne wnętrz budynku.

Sufity korytarzy z siatki cięto-ciągnionej malowanej w kolorze antracytowym. Instalacje znajdujące się powyżej sufitu także pomalowano na ten sam kolor, przez co są niewidoczne.

W sufitach zamocowano oświetlenie liniowe, podkreślające główne kierunki komunikacji.

Detale elewacji z ręcznie formowanej cegły Petersen Kolumba. Podcienie nad parterem oraz attyka budynku także będą wykończone cegłą.

Delatacje ścian wykonane w sposób nieregularny, przez co są praktycznie niewidoczne. Narożniki ścian zostały uformowane z ostrymi krawędziami, dzięki docięciu cegły pod odpowiednim kątem.

W budynku Ericpol Software Pool, jako akcent graficzny w niektórych wnętrzach będzie można znaleźć grafiki namalowane przez studentów łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych.

Studentów do współpracy zaprosił Ericpol. W głównym lobby wejściowym na parterze, na jednej ze ścian uwieczniona została postać pływaka, nawiązując tym samym do historii tego miejsca i basenu „Olimpia”

Na fasadach dziedzińców od strony ogrodu i wejścia głównego oraz na fasadach od strony ul. Tymienieckiego i Instytutu Europejskiego, zarojektowno pionowe elementy zacieciające, których funkcją jest ograniczenie penetracji niskiego zachodniego światła. Pionowe elementy zacieniaczy będą posiadały specjalny kolorowy nadruk, o płynnym przejściu tonalnym – nawiązującym do logo Ericpol.

Elementy zacieniaczy są perforowane dla zapewnienia naturalnej wentylacji pomieszczeń biurowych (za trójkątnymi elementami zacieniaczy znajdują się otwieralne okna).

W lobby windowym na 1 i 2 piętrze zaprojektowano owalne salki konferencyjne, oddzielone od przestrzeni lobby szklanymi ścianami. Przeszklenia wykonane są ze szkła o podwyższonych parametrach akustycznych (podwójne tafle szkła, laminowane ze sobą folią akustyczną).

Dzięki temu, że szyby nie są ze sobą łączone pionowymi profilami, ściany o charakterystycznym kształcie wtapiają się optycznie w otaczające wnętrze. Taki zabieg pozwala również na penetrację światła dziennego do wnętrza lobby, zaś osoby tu przebywające mają kontakt wzrokowy z zielenią parku.

Elewacje budynku Ericpol wykończone zostały z ręcznie formowanych cegieł „Petersen Kolumba” o charakterystycznym, podłużnym kształcie. Każda z cegieł posiada swój „kod DNA” w postaci charakterystycznego odcisku dwóch palców pozostawionych przez osobę formującą cegłę z gliny i następnie wyjmującą ją z formy.

Murowanie elewacji ceglanej odbywa się przy użyciu stalowych konsoli, zaś wszystkie nadproża i podbicia zewnętrznych sufitów montowane są w postaci prefabrykatów, następnie spajanych optycznie z pozostałymi częściami elewacji ceglanej.

W budynku zastosowano innowacyjny system tzw. stropów termoaktywnych TABS (Thermally Active Building System). Wewnątrz żelbetowych stropów zatopione zostało orurowanie, przez które będzie przepływała woda. W lecie schłodzone w ten sposób stropy będą oddawać chłód do wnętrz pomieszczeń. System TABS połączony będzie z systemem BMS sterującym budynkiem.

Dowiedz się więcej o systemie TABS: https://www.ashrae.org/using-building-mass-to-heat-and-cool-thermo-active-building-systems

Dodatkowo dla potrzeb biurowca Ericpol w Łodzi, został specjalnie stworzony tzw. model neuronowy budynku (model symulacyjny neuronowo-adaptacyjnego układu regulacji chłodzenia i ogrzewania) zintegrowany z systemem BMS, który sprawia że budynek „będzie się uczył swojego zachowania” na przestrzeni czasu. Dodatkowo system sterowania budynkiem, poprzez automatyczne łączenie się z dwoma niezależnymi stacjami pogodowymi, będzie przewidywał pogodę i będzie się do niej dostrajał z odpowiednim wyprzedzeniem.

W dniu 7. czerwca 2013 nastąpiła oficjalna inauguracja budowy.
Obok zarządu firmy Ericpol na inauguracji zjawili się główni przedstawiciele władz Łodzi i regionu. Wśród uczestników obecni byli między innymi pani Prezydent Łodzi i pani Wojewoda Łódzki.

Podczas oficjalnej części prezentowane były wizualizacje zaprojektowanego przez Horizone Studio budynku.


Inne wpisy

Dom na skarpie wśród najpiękniejszych domów

Projekt Horizone Studio ponownie doceniony, dom na skarpie jednym z najpiękniejszych domów w Polsce

ATAL Nowe Miasto Polesie etap 3 z pozwoleniem na użytkowanie!

Inwestycji zlokalizowana w Łodzi uzyskała pozwolenie na użytkowanie

Horizone Studio w najnowszym wydaniu LIFE IN

W sercu miasta komfortowo i w zgodzie z naturą - Apartamenty Dębowa

Horizone Studio w nowym, różowym wydaniu A&B

W najnowszym numerze magazynu A&B znalazła się wypowiedź Bartłomieja Kisielewskiego w sprawie ZPI

[ESC] lub