Onet i Archinea o naszym projekcie Domu na skarpie

Kolejne artykuły o naszym projekcie

Dom na skarpie. Zachwycająca architektura wtopiona w krajobraz

Zlokalizowany pod Krakowem 'Dom na skarpie’ projektu Horizone Studio wspaniale wpisał się w otaczający kontekst. Pomysłem na rozplanowanie budynku było zastosowanie osi widokowych, gry światła i cienia, zmienności w ciągu dnia. Pozwala to na wypicie porannej kawy w cieniu iglaków po stronie wschodniej, spędzenie dnia na południowym tarasie i cieszenie się z zachodzącego słońca z wnętrza sypialni. W upalny dzień można się delektować pięknym widokiem z podcienia budynku. Elewacje domu zdobi naturalny kamień oraz stal cortenowa, które razem z zielonym dachem wpisują efektowną architekturę w malownicze otoczenie.

Przy tym projekcie mieliśmy do dyspozycji działkę o pow. 1 hektara, a jedynym utrudnieniem był duży spadek terenu, ok. 10 metrów, z wypłaszczeniem w miejscu posadowienia domu. Początkowo miał być to dom weekendowy o pow. ok 120m2, który z czasem, podczas procesu projektowego rozrósł się dwukrotnie, gdyż właściciele zachwyceni jego realizacją postanowili, że zbudują dom całoroczny — opowiadają autorzy projektu z Horizone Studio.

Ostatecznie powstał dom parterowy, osadzony – wbity w zbocze. W części przyziemia znajduje się alternatywne wejście do budynku, wszystkie pomieszczenia techniczne, spiżarnia, pralnia oraz mały hol wejściowy z windą. Jednobiegowe schody prowadzą do części mieszkalnej, rozdzielonej na część nocną z 3 sypialniami i łazienką z garderobą oraz część dzienną, którą tworzą pokój dzienny – salon połączony korytarzem z kuchnią i jadalnią. Korytarz stanowi też główne lobby wejściowe do domu.

Główna ekspozycja widokowa w kierunku północnym zapewnia daleki widok ze wzgórza, na którym zlokalizowany jest budynek. Wschodnia i zachodnia ekspozycja pomieszczeń skrajnych w budynku ograniczona jest przez perforowane stalowe żaluzje. Ich ciekawy wzór powoduje we wnętrzach animację światła i cienia. Od południa znajduje się tylko jedno okno z sypialni, które przez swoje obramowanie, zapewnia komfort świetlny i termiczny. Jadalnia zlokalizowana jest w najbardziej wschodnim skrzydle, otoczona szkleniem z 3 stron, daje poczucie unoszenia się w powietrzu i panoramicznego widoku.

Dzięki rozsuwanym skrzydłom szklanych drzwi mieszkańcy mogą połączyć funkcjonalnie obie strefy dzienne. Konstrukcja budynku jest hybrydowa — przyziemie stanowi betonowa skrzynia stabilizująca posadowienie budynku, a część mieszkalna razem z dachem to szkielet stalowy wypełniony bloczkami ceramicznymi.

Elewacja wykonana jest z lokalnego kamienia brydlicy, dach został zaprojektowany jako zielony, w systemie Optigruen, zmienia swoje kolory zgodnie z porami roku, dopasowując się do otoczenia. Stolarka okienna Schueco z selektywnym szkleniem powoduje mocniejszy refleks, odbijając otoczenie. Oprawy okien i żaluzje oraz cała strefa wjazdowa wykonana jest z perforowanych cortenowych paneli z wycinanym wzorem. Całość otacza piękny ogród z różnymi strefami funkcjonalnymi.


Inne wpisy

Obszerny artykuł w MuratorPlus

Ekologiczne rozwiązania w budownictwie mieszkaniowym – co oferują deweloperzy?

Dom na skarpie wśród najpiękniejszych domów

Projekt Horizone Studio ponownie doceniony, dom na skarpie jednym z najpiękniejszych domów w Polsce

ATAL Nowe Miasto Polesie etap 3 z pozwoleniem na użytkowanie!

Inwestycji zlokalizowana w Łodzi uzyskała pozwolenie na użytkowanie

Horizone Studio w najnowszym wydaniu LIFE IN

W sercu miasta komfortowo i w zgodzie z naturą - Apartamenty Dębowa

[ESC] lub